Palæo bananpandekager – uden sukker og mel

Stenalderkost [palæo] bananpandekager med jordbær, blåbær, brombær og græsk yoghurt. Mums! Fotograf: Susanne Randers

Denne blog handler umiddelbart ikke om mad – men jeg kan ikke komme uden om, at min kostomlægning til stenalderkost (også kaldet palæo) betyder ALT for alle de øvrige livsstilsændringer og gode vaner, jeg har indført det sidste halve års tid.

Jeg troede ikke, at det var muligt for mig at leve uden sukker – men efter kostomlægningen gik der under 2 uger, før min sukkerafhængighed var væk. Pist væk.

Bananbandekager… mums!

En ret, som jeg forkæler mig selv og mine omgivelser med flere gange om ugen er bananpandekager.

Det tager under 10 minutter at lave dem, og de smager HIMMELSK…

Opskrift på palæo bananpandekager:

1 æg
1 meget moden banan
1 spsk. kokosmel
1 spsk. HUSK, som er loppefrøskaller (kan udelades, hvis du ikke har det på lager)
Evt. et drys nødder eller nøddemel (valnødder, hasselnødder, mandler eller usaltede cashewnødder)

Bananen moses ud i en skål med en gaffel, ægget slås ud i skålen og røres sammen med de øvrige ingredienser til en ensartet masse.

Der må gerne være små “klumper” af bananen i dejen – det giver fylde, når du spiser dem.

Stenalderkost [palæo] bananpandekager. Dejen er klar til panden. Fotograf: Susanne Randers

[Den hurtigt sammenrørte dej er klar til at blive hældt op på den varme pande, når smør og kokosolie er smeltet]

Varm en pande op med kokosolie og/eller smør og kom to skefulde af dejen op på panden pr. pandekage, så det bliver til små tykke amerikanske pandekager. De små pandekager er lettest at vende på panden frem for én stor.

Der bliver to små pandekager ud af et æg og en banan.

Pandekagerne skal have 2-3 minutter på hver side ved middelstærk varme.

Stenalderkost [palæo] bananpandekager steges på panden. Fotograf: Susanne Randers

[4 bananpandekager steger på panden i rigeligt med smør og kokosolie. Der er brugt 2 æg og 2 bananer til de 4 pandekager på billedet]

Bananpandekagerne serveres med frisk frugt og evt. en klat græsk yoghurt, skyr eller creme fraishe.

Jeg bruger ofte HUSK for at tilføre retten fibre, så det giver en længere mæthedsfornemmelse. Men umiddelbart er basisdejen 1 banan og 1 æg – og deri kan du tilføre, hvad du vil.

Som variation kan du også komme solsikkekerner eller frosne blåbær i dejen.

Bonusinfo: Suveræn ret at servere for børn, da der ingen sukker eller mel er i dejen. Den varme banan har en ufattelig sødme, så bananpandekagerne tilfredsstiller fint den søde tand.

MUMS! Og velbekomme :)

Stenalderkost – a’ hvad for noget?

Siden min kæreste i starten af januar begyndte at servere lækker stenalderkost, har jeg tabt 10 langsomme kg.

På grund af kostomlægningen blev min krop og mit sind på ganske kort tid pludselig i balance, og jeg fik overskud og energi til at introducere en masse nye, gode vaner: Skrive morgensider, meditere, gå lange ture, gå til yoga og tage min indre kreative kunstner seriøst. Og fra midten af marts begyndte jeg at blogge, hvilket havde været min drøm i årevis.

Hemmeligheden er at nægte kroppen sukker, stivelse og hurtige kulhydrater – og i stedet spise en masse proteiner og mad med lavt glykemisk indeks, som holder kroppens forbrænding i gang hele dagen, giver en større mæthedsfornemmelse og et stabilt blodsukker.

Stenalderkosten har givet mig en kropslig og mental bevidsthed, som jeg aldrig før har haft. Jeg kan pludselig fornemme og lytte mig til, hvad kroppen har brug for og lyst til, og hvad jeg skal holde mig langt væk fra madmæssigt.

Stenalderbrød med masser af nødder og kerner. Fotograf: Susanne Randers

[Stenalderbrød med masser af nødder og kerner er mit alternativ til rugbrød – og det smager vidunderligt]

Stenalderkost – er det mon noget for dig?

Går du og døjer med dårlig mave, oppustethed, ubeslutsomhed, mentale rutsjeture, et blodsukker, der kører op og ned, sukkerafhængighed eller overvægt, vil jeg virkelig anbefale dig at prøve bare to uger med stenalderkost og se, om det ikke har en gavnlig virkning på krop og sind.

Det virker i hvert fald for mig og alle andre jeg kender, der spiser denne lækre kost :)

Læs mere om stenalderkost og se flere opskrifter her: Et liv uden sukker – et liv med stenalderkost

Kærlig hilsen Susanne

Skriv en kommentar

Følg min blog med Bloglovin

mitkrearum.dk kreativitet opslagstavle creativity inspiration board footer 10

4 tanker om "Palæo bananpandekager – uden sukker og mel"

 1. Helle

  Mums – jeg skal lave de bananpandekager. Det ser dog ud til der mangler ordet på den sidste ingrediens. Der står blot:

  1 spsk. HUSK (kan udelades, hvis du ikke har det på lager)

  Kan du hjælpe med hvad der skal være på den sidste spiseske? Og tak for en god blog.

  Svar
  1. mitkrearum Forfatter

   Hej Helle
   Tak for din kommentar. Den er god nok :) “HUSK” kan købes i Matas og i de fleste brugser.
   HUSK er loppefrøskaller og meget fiberrigt… Har rettet lidt i teksten i blogindlægget.
   Glæd dig til bananpandekagerne, de er SÅ lækre!
   Kærlig hilsen Susanne

   Svar
 2. NS

  Hmm “uden sukker”. Ja, uden hvidt sukker, men der er massere kulhydrater (sukker) der er i det frugt du tilføjer. Det giver lige så mange blodsukkersvingninger som hvidt sukker og bliver ligeledes også dannet til fedt.

  Svar
  1. mitkrearum Forfatter

   Kære NS

   Vi spiser stenalderkost og ikke LCHF. Derfor tillader jeg kulhydrater fra frisk og tørret frugt i min kost. Jeg mærker ikke blodsukkersvningninger af at spise frugtsukker, men jeg skal ikke afvise, at andre gør det.

   Kærlig hilsen Susanne

   Svar

Leave a Reply