Et liv uden sukker – et liv med stenalderkost

Brunch med udsigt i det grønne. På B&B i Helsingør. Fotograf: Claus Preis

For mig har forudsætningen for at kunne påbegynde alle mine nye vaner, min nye livsstil, at min krop har været i overskud og haft energi.

Jeg ved, at masser af mennesker for tiden skælder stenalderkosten ud. Eller Paleo – som er en og samme ting. Dem om det… Min krop har det i hvert fald fantastisk. For første gang kan jeg mærke, hvad den har brug for, og hvad den ikke har brug for.

Mit liv med stenalderkost…

Et liv med ærlig mad lavet fra bunden – med alverdens grønsager, frugt og bær og en masse gode olier.

Et liv med proteiner. Med kød. Mest fisk, fjerkræ, lam og kalv – og mindre svin og okse. Et liv med masser af nødder og kerner.

Et liv, for mig, med mælkeprodukter af de fede slags (smør, sødmælk, creme fraiche 38%, græsk yoghurt 10%…) fra ko, får og ged – og et liv med æg i fornuftigt omfang. (Mælk er ikke en del af Paleo 1.0 – men jeg har valgt det til).

Et liv helst med økologisk mad.

Et liv uden korn og hvedeprodukter. Uden sukker. Uden kartofler, ris og pasta. Uden e-numre. Uden kulhydrater. Uden stivelse.

Bonus:
Et stabilt blodsukker hele dagen. En krop og blodsukker i total balance. En sukkerafhængighed, der er væk. Pist væk.

Hvordan kan jeg leve et liv uden sukker?

Jeg spiser nødder, nøddebrød, tørret frugt, dadelkugler, lakridspulver – og engang imellem chokolade med 80% kakaoindhold. Frugt, bær, smoothies og grønsagsjuicer og masser af ingefær.

Det var min kæreste, som introducerede mig for kosten midt i januar, og siden har jeg tabt 6 langsomme kg. Det er den bedste livsstilsændring og den bedste kostplan, jeg nogensinde har været på. Det virker for mig.

Mest fordi jeg ikke savner noget. Stenalderbrødet er min redning. Det bliver bagt ugentligt. Og hjemmelavede dadelkugler med lakridspulver og kokos. Mums.

Og jeg spiser alt med måde – ingen fanatisme her…!

Stenalderbrød. MUMS. Fotograf: Susanne Randers

[Stenalderbrød. Mums…]

Opskrifter på stenalderbrød og dadelkugler

Jeg er ikke gourmet – og vil umiddelbart ikke skrive madopskrifter på denne blog.

Selvom madlavning i den grad er kreativt og for mange gøres i flow-tilstand, er det ikke den kreativitet, jeg søger i livet. Min er mere billedkunstnerisk.

Men jeg kan henvise til følgende opskrifter, hvis du også vil prøve to af stenalderkostens grundpiller:

Opskrift på stenalderbrød

Se Thomas Rodes opskrift på stenalderbrød her

Mine kommentarer til opskriften:
Sammensætningen af de forskellige nødder er underordnet – bare der kommer ca. 600 gram i i alt. Jeg maler altid ca. 100 gram mandler og kommer det i dejen, så synes jeg det hænger bedre sammen.

Jeg bruger ikke sesamfrø, men i stedet hirsefrø. Jeg kommer også paranødder og hasselnødder i brødet, alt efter hvad der lige er på lager.

Og så kommer jeg rosiner, kanel og lakridspulver i for at give mere intens, dyb smag.

Men altid 5 æg og 1 dl olie.

Opskrift på dadelkugler

Se Sannabananas opskrift på dadelkugler – og farvet kokosmel

Mine kommentarer til opskriften:
En udmærket basisopskrift. Dog uden rom. Jeg kommer også selv abrikoser og/eller rosiner i – samt lakridspulver – samt et skvæt myntethe eller appelsin-, citron- eller limesaft. Og måske knuste kaffebønner eller solsikkekerner… Kombinationerne er uendelige – og mine smager aldrig ens fra gang til gang.

Jeg bruger en stavblender til at mixe alle ingredienserne sammen.

Og så triller jeg kuglerne i kokosmel med lakridspulver. Har ikke prøvet at farve kokos’en endnu, men det ser da mega frækt ud!

Og en anekdote om lakrids fra lakridspigen:
Den bedste lakridspulver, jeg har på lager, er fra Urtekram, købt i Kvickly.

Mere lækkersulten? Se også min opskrift på de dejligste palæo bananpandekager her… MUMS!

Kærlig hilsen Susanne
alias hulekvinden – kæreste med hulemanden

Follow my blog with Bloglovin

Skriv en kommentar

mitkrearum.dk kreativitet opslagstavle creativity inspiration board footer 10

En tanke om "Et liv uden sukker – et liv med stenalderkost"

  1. Pingback: Palæo bananpandekager – uden sukker og mel | Mit krearum [min kreativitet]

Skriv et svar