Morgensider

Notesbøger med mine morgensider og kreative tanker. Fotograf: Susanne Randers

Morgensider er for mig dér, hvor jeg er i kontakt med mine inderste drømme og ønsker.

Tanker om stort og småt, fældet ned på papir i lind strøm – i hånden. Dér hvor alt, som har lyst og behov for at komme ud, bliver skrevet ned, side for side, dag for dag.

Morgensiderne udvikler mig

Umiddelbart er det ikke sider, jeg behøver læse igen. Hvis jeg har behov for at tage action på noget, kredser mine tanker om det igen og igen – indtil jeg til sidst tager fat og skaber en forandring. Skaber en udvikling. Flytter mig.

Jeg har skrevet morgensider i fem år, måske ikke hver dag, men især de perioder, hvor der har været alt for mange tanker i mit hoved. Og det hjælper mig at komme af med tankerne.

Morgensiderne har mange ansigter og udtryk

Nogle gange bliver morgensiderne som en dagbog med tanker om, hvad der er sket eller skal ske.

Andre gange bliver det en taknemmelighedsdagbog, hvor jeg fokuserer på, hvor fantastisk livet er og hvor mange gaver, der hver dag er til os – selv i modgang – hvis vi vælger at lytte, føle, mærke efter og tage ved lære.

Det kan også være en brainstorm over en masse kreative ideer, som kommer til mig.

Tit er morgensiderne meget reflekterende, og oftest handler det om mine udfordringer her og nu.

Jeg stiller tusindvis af spørgsmål til mig selv: “Hvad er det jeg vil…?”, ”Hvorfor gør jeg det ikke bare…?”, ”Hvad er det, der forhindrer mig i at gøre det…?”, ”Hvorfor har jeg tænkt på det samme i ugevis, uden at gøre noget ved det…?”, ”Hvad er der med de der overspringshandlinger…?”.
Jeg skriver og skriver, mens jeg forsøger at finde svarene i mit indre eller i mine tanker.

Mine morgensider. Fotograf: Claus Preis

Mine morgensider

Scenariet er altid det samme: Morgensider skrives om morgenen. Aller helst lige når jeg er vågnet og gerne i min yndlingsstol, mens der er helt stille i resten af huset. Måske mens jeg nyder en kop the.

Tre siders håndskrift, enten på løsark eller i en notesbog. Selv på kanterne af en avis eller på en reklame i et magasin, hvis jeg ikke har almindeligt papir ved hånden. Alt slags papir kan bruges – tankerne skal bare ud!

Det sker, jeg læser mine morgensider igen

Umiddelbart er det ikke tanken, at man behøver læse siderne igen. Men ved store omvæltninger i mit liv, har jeg kunnet søge tryghed og fornyet indsigt i at læse ord, jeg tidligere har skrevet.

Tidligere begivenheder, ideer, ord, følelser eller tanker, som får mig til at reflektere endnu engang over de valg, jeg har truffet. Det kan alt sammen komme til at gøre gavn igen, bevidst eller ubevidst, og hjælpe mig med at blive klogere på mig selv.

Julia Cameron om morgensider

“Morgensiderne er det primære redskab til at finde eller genfinde kreativiteten… og er selve grundfjeldet i et kreativt liv.

Morgensiderne består i at skrive tre sider efter stream of consciousness-princippet – altså med andre ord lige præcis det, der går gennem hovedet på én.

Det gøres inden dagen ”begynder” og tjener til at prioritere og afklare dagens aktiviteter og give dem jordforbindelse.”
Uddrag fra Julia Camerons bog “Kunsten at være kreativ”

Har du lyst, kan kan du læse meget mere om morgensider her på Julia Camerons blog.

Her skriver Julia Cameron blandt andet om, hvorfor det skal være tre sider, hvorfor det er vigtigt at skrive dem i hånden og ikke på pc, samt om hvordan hun selv skriver sine morgensider.

Morgensiderne ændrer mit liv

Skriver du morgensider?
Hvis ja, hvad giver det dig?
Hvis ikke, så prøv det og se, hvad der sker…

Læs evt. også: “Morgensider version 2.0: Bed om svar – og lyt efter svar

Kærlig hilsen Susanne

Follow my blog with Bloglovin

Skriv en kommentar

Gå til forsiden af mitkrearum.dk

5 tanker om "Morgensider"

 1. Pingback: Moodboard #3: Pimpede morgensider og glade tanker ¦ Colorful morningpages and happy thoughts | Mit krearum [my creative space]

 2. Pingback: Moodboard #4: Min kreative rejse med Julia Cameron ¦ My creative journey with Julia Cameron | Mit krearum [my creative space]

 3. Lotte Clausen

  Jeg startede egentlig ud med at skulle finde noget inspiration til min autistiske datter der fylder 18 år lige rundt om hjørnet. Jeg gennemsøgte mange sider på nettet indtil jeg landede på din side. Jeg sidder med ærefryd over din dejlige blok og over al din kreativitet. Jeg har ikke selv kunnet finde min indre MOJO da hele min dag 24/7 har været fyldt op med møder og strategier for hvordan mit unge menneske skulle klare sig efter det 18 år.
  Og så igen opdager jeg din blok og tænker sådan kunne jeg også tænke mig mit liv skulle være. Mange ting i mit liv er sat på hold men der åbner sig nu nye muligheder , hvor det hele langsomt falder på plads med min datters fremtid.
  Jeg er selv billedkunstner, en mega kreativ sjæl der trænger til at blomstre på ny. men har det sådan lige nu hvor skal jeg begynde. Jeg kikker på dine moodboards, men aner ikke hvordan og hvad man bruger dem til. Du henviser til nogle fantastiske bøger som jeg nysgerrigt vil læse. Har du et godt råd hvor starter jeg. mangler en slags handleplan for der er tusindvis af ting jeg gerne vil. Det er som at blive genfødt på ny.
  Mange tak :D
  VH Liva

  Svar
  1. mitkrearum Forfatter

   Kære Liva
   Tusind tak for din lange, smukke, personlige kommentar. Dejligt at føle sig som genfødt – det gjorde jeg også for et års tid siden, da jeg startede min kreative rejse for alvor. Min guru og mentor var Julia Cameron. Hendes bog “Kreativitet” vil jeg absolut anbefale alle at starte med. Hun er vidunderlig til at forløse kreativitet.
   Mine moodboards er udelukkende til kreativ inspiration for mig selv – og måske for dig. Oftest bruges moodboards som led i en kreativ proces, hvor man skal vælge farver og materialer til og fra, og hvor flere skal være enige om, hvordan det færdige udtryk skal være. Det bruges i mange erhverv – men for mig er det bare for sjovt – og for at sparke til kreative energier i mig selv – og forhåbentligt også andre.
   Så velkommen til mit visuelle og eftertænksomme univers – og læg endelig flere kommentarer, hvis du får lyst.
   Kærlig hilsen Susanne

   Svar
 4. Pingback: En doodle om dagen – og nye mønster eventyr på vej ¦ A doodle a day – and new pattern adventures | Mit krearum [my creative space]

Leave a Reply