Fra ukrudtskaos til højbede af pallerammer

Højbede af pallerammer fyldes med jord. Forrest er der stauder og bagerst grønsager. Fotograf: Claus Preis

Jeg elsker at gå og nusse i haven og få jord under neglene – men jeg kan godt undvære hele tiden at skulle luge for skvalderkål. Ikke at jeg ikke kan lide skvalderkål – jeg synes bare, det er ærgerligt, hvis skvalderkålen altid skal sejre over resten af havens stauder og sommerblomster.

Så sidste sommer tog vi en vild beslutning. Det ca. 30 kvm store hækområde til vores bagbo, hvor der også var et tre meter dybt staude- og skvalderkålsvildnis, blev jævnet med jorden.

Alt blev gravet op og endevendt – og i stedet etablerede vi to rækker højbede med plads til stauder i den forreste række ud mod græsplænen, og grønsager i den bagerste række mod bagboen.

Klargøring af område til højbede. Det gamle bed blev ryddet med en gravko. Fotograf: Claus Preis

[Klargøring af område til højbede. Det gamle bed med hæk, skvalderkål og stauder blev ryddet med en gravko]

Det var bare en fantastisk beslutning! Pludselig blev alt overskueligt igen. Og skvalderkålen har vi fået kål på – indtil videre i hvert fald ;0)

DIY højbede af pallerammer – sådan gjorde vi

Højbedene er lavet af pallerammer købt hos Jopa i Hvidovre, i længden 80×175 cm – som er ekstra lange i forhold til en normal palleramme på 80×120 cm.

Pallerammerne blev malet med sort træbeskyttelse. Fotograf: Susanne Randers

[Pallerammerne blev malet med sort træbeskyttelse, så de er modstandsdygtige for regn – og forhåbentligt forlænger det deres levetid]

Pallerammerne blev slebet ned med en slibemaskine og malet med to lag sort træbeskyttelse.

De er sat op direkte på den bare jord med 5-10 cm’s bunddække af gamle aviser – for at lukke helt af for eventuelt skvalderkål nedefra. Aviserne vil langsomt formulde – og til den tid er det forhåbentligt godnat for skvalderkålen.

Opmåling til højbede og placering af gangstier mellem højbedene. Fotograf: Susanne Randers

[Opmåling til højbede og placering af gangstier mellem højbedene. På den lille skrænt ind mod bagboen har vi plantet blålilla storkenæb, geranium “Rozanne”, som bunddække]

Mellem jorden og kanterne på pallerammerne har vi monteret ukrudtsdug, så ukrudtet ikke kravler ind fra den tilstødende græsplæne.

På indersiden af pallerammerne har vi monteret grønt CE-godkendt dampspærre plast med en hæfteklammemaskine – så træet ikke rådner af kontakten med al jorden. Så håber vi at forlænge højbedenes levetid.

Flisestier mellem højbedene. Brede nok til en trillebør. Fotograf: Susanne Randers

[Flisestier mellem højbedene giver gode arbejdsforhold. Stierne er brede nok til en trillebør. Væggene på det gamle hvide skur bagerst i billedet er nu fjernet helt, så vi har fået et halvtag med plads til plantebord, i stedet for et lille, lukket skur]

Vi valgte at flisebelægge stierne mellem højbedene, så det bliver et godt og stabilt sted at arbejde. Flisestierne er så brede, så der kan køres en trillebør ind mellem højbedene.

Processen med at etablere højbedene tog vel alt i alt en måneds tid, men det var virkelig arbejdet værd, selvom alt var lidt kaotisk undervejs.

Kaotisk view ud over haven - mens jeg var i gang med at male alle pallerammerne til højbedene. Fotograf: Susanne Randers

[Kaotisk view ud over haven – mens jeg var i gang med at male alle pallerammerne til højbedene]

Regnbuefarvet staudebed

Alle løgvæksterne og stauderne er så småt ved at titte frem nu. Jeg tog en hurtig beslutning i oktober at genplacere de opgravede stauder i farveorden, så det venstre højbed rummer hvide og gule blomster, det midterste højbed rosa, pink og røde blomster og det højre højbed blå og lilla blomster – indtil videre.

Højbedene tilplantet i efteråret med stauder - og beskyttet med blade. Fotograf: Susanne Randers

[Den forreste række højbede af pallerammer tilplantet i efteråret med stauder og løgvækster – og beskyttet med nedfaldne blade]

Jeg er dog sikker på, at jeg også skal have placeret komplementære farvespots i de enkelte højbede hen over sommeren, så der kommer lidt mere spræl i farveskalaen.

Grønsager af egen avl – det bliver så godt!

I løbet af den kommende uge skal vi tilså den bagerste række højbede med grønsager. Jeg tænker umiddelbart porrer, løg, hvidløg, spinat, ruccola, gulerødder, rødbeder og radiser, men det kan sagtens nå at udvikle sig til noget helt andet sommeren over.

Min yndlingsgrønsag er jordskokker, men dem har jeg lagt i særskilte baljer, så jeg har styr på, hvor meget de spreder sig…

Løse vinduer skal bruges til at lave mistbænke på højbedene. Fotograf: Susanne Randers

[Et stilleben fra haven med plastikbaljer og vinduer foran vores skurvogn, som hen over sommeren skal transformeres til et værksted – mit udendørs krearum. Plastikbaljerne rummede sidste sommer vores stauder, mens vi flyttede rundt i haven og anlagde højbedene. Og de gamle brugte vinduer skal snart omdanne højbedene til mistbænke]

Vi har fået gamle vinduer foræret af min svigerindes søster, så jeg glæder mig til at bruge dem til at lave mistbænke af pallerammerne, så jorden varmes hurtigere op, og grønsagerne vokser lidt hurtigere.

Højbede af pallerammer - voila! Fotograf: Susanne Randers

[Voila! Her er så det færdige resultat af vores højbede af pallerammer – fotograferet her til morgen. Så skønt med alle løgvæksterne, som er på vej frem. Yderst til venstre er en nyindkøbt kompostkugle – den glæder vi os til at se, hvad kan i forhold til en almindelig kompostbunke]

Har du forslag til gode, sjove, spændende grønsager man kan dyrke selv på friland, hører jeg det gerne.

Kærlig hilsen Susanne

Skriv en kommentar

Følg min blog med Bloglovin

mitkrearum.dk kreativitet opslagstavle creativity inspiration board footer 10

8 tanker om "Fra ukrudtskaos til højbede af pallerammer"

    1. mitkrearum Forfatter

      Hej Mette
      Tak for din søde besked. Er også VILDT glad for resultatet. Det er en helt ny fornemmelse at gå ud i haven uden at skulle fjerne bunkevis af ukrudt. Vedligeholdelsesfrit bliver haven aldrig, men noget nemmere er det absolut blevet… :0)
      Jeg kan ikke se nogle halve beskeder, så skriv endelig igen.
      Kærlig hilsen Susanne

      Svar
  1. Kirsten Ørgaard

    Kære Susanne, til lykke med det flotte resultat med dine seje højbede og endnu en sej krea-ide fra dig!
    P.S. Jeg er så glad for min nye Go-card kæde made by kreative Susanne Randers!
    Knus Kirsten

    Svar
    1. mitkrearum Forfatter

      Kære Kirsten

      Vi er også SÅ glade for vores nye højbede. Det er en af de bedste tidsbesparende ting, jeg har givet mig selv i haven. Så slipper jeg for at ligge med rumpen i vejret og fjerne skvalderkål. De enkelte steder, vi nu har skvalderkål i haven er til at overse – det skal plukkes og spises løbende.

      Dejligt du kan lide halskæden. Har lige fået produceret en masse, så jeg er klar til at sælge dem i forskellige – indtil videre unavngivne – butikker.
      Se: Sommerfarvede go-card halskæder fra mit krearum

      Kærlig hilsen Susanne

      Svar
  2. Marie

    Det plast I har brugt indeni pallerammerne som du beskriver her, hvor er det købt henne ? og hvad er mærket ?

    Svar
    1. mitkrearum Forfatter

      Hej Marie
      Plasten er CE-godkendt dampspærre, det fås i et byggemarked. CE-godkendelsen indebærer, at der ikke trænger noget gift ind i planterne fra plastikken…
      God fornøjelse med dine højbede.
      Kærlig hilsen Susanne

      Svar

Leave a Reply